Tarhaan mehiläisiä ja tuotan hunajaa, jota myyn pääsääntöisesti suoraan kysyville sekä kaupoissa Namihani® -tuotemerkin alla (www.namihani.fi). Tarhaus on minulle konkreettisen käsillä tekemisen lisäksi osallistumista ympäristön hyvinvointiin mehiläisten pölytystoiminnan kautta.


Tuottamani hunaja on perinteisen maukasta
Minulle hunaja on aina tuote suoraan pesästä lingottuna, ilman lisäaineita tai -käsittelyjä. Olen erikoistunut "vanhanajan" perinteiseen suurikiteiseen hunajaan. Hunajani - kuten kaikki suomalainen käsittelemätön hunaja - kiteytyy pian purkittamisen jälkeen. Syynä on suomalaisen hunajan erityisen korkea luontaisen glukoosi- eli rypälesokerin pitoisuus. Jos haluat suomalaista juoksevaa hunajaa, osta sitä tarhaajalta vastalingottuna ja pakasta hunaja. Sulatettu hunaja säilyy juoksevana jopa useita kuukausia.


Haluatko ostaa hunajaa?
Myyn mielelläni hunajaa! Tuotantomäärä on vielä pieni, mutta kasvaa vuosittain. Tuore uuden sadon hunaja kerätään loppukesästä tai alkusyksystä säistä riippuen. Varauksia voi tehdä etukäteen, jos haluaa varmistaa tuoreen hunajan saatavuuden tai saada sitä juoksevana pakastettavaksi. Valmiiksi pakattua hunajaa voi ostaa (toivottavasti) eripuolilta Suomea ja joskus vielä laajemminkin. Jälleenmyyjistä löydät ajantasaisen listan osoitteessa www.namihani.fi. Yhteystiedot löydät alta.

 

Kiinnostaako saada mehiläispesä pihalle/alueellesi?
Etsin jatkuvasti uusia paikkoja, johon sijoittaa mehiläispesiä. Pirkanmaan ohessa kiinnostusta on pidemmällä aikavälillä laajentaa toimintaa myös muualle Suomessa. Keskustelen mielelläni pesien sijoittamisesta ja kerron lisää tarhaustoiminnasta. Yhteystiedot löydät alta.

Tarhapaikkana toimiminen ei tuo vaivaa tai velvoitteita. Sen sijaan se tarjoaa mahdollisuuden olla mukana luonnon moninaisuuden ylläpitämisessä. Mehiläiset ja minä niiden hoitajana olemme varsin huomaamattomia. Vierailen pesillä keskimäärin kerran viikossa tai kahdessa katsomassa, että kaikki on hyvin. Haussa on lähtökohtaisesti pitkäaikainen sijoituskohde (kyseessä elävät eläimet, joille siirtely aiheuttaa stressiä), mutta ymmärrettävästi sitoomuksetta.

Mitä käytännössä tarvitaan on pääkulkuväylistä ja -rakennuksista hieman erillään oleva, mutta kuitenkin myös tarvittaessa henkilöautolla tavoitettavissa oleva pieni maa-alue (8 neliömetriä olisi jo paljon), joka mielellään alueen reunalla enemmän kuin keskellä. Itsessään tarhamehiläiset (jotka aivan eri asia kuin esimerkiksi äkäiset ampiaiset) ovat erittäin rauhallista porukkaa ja pistävät vain äärimmäisessä tilanteessa, mikäli niiden pesiin tunkeudutaan tai niiden henkeä muuten uhataan.

Karhujen esiintymisalueilla laitan pesien ympärille mielelläni karhuaidan (sähköpaimenen), joka toimii itsenäisesti aurinkoenergialla. Mahdollisuus karhuaidalle ei kuitenkaan ole pakollinen. Kerron mielelläni lisää ja keskustelen mehiläispesien sijoittamisen mahdollisuudesta. Yhteystiedot löytyvät alta.


Mehiläisparven pyydystäminen
Parveilu on mehiläisten luontainen tapa lisääntyä. Moni on lukenut parveilusta mediassa olleista jutuista, joissa kerrotaan mehiläisten karanneen pesästä ja kerääntyneen näkyvälle paikalle isoksi surisevaksi palloksi. Koska tarhamehiläiset eivät yleensä selviä villinä Suomen talvesta ja saattavat vähintään tehdä uuden pesänsä esimerkiksi savupiippuun sen tukkien, mehiläistarhaajat pyrkivät pyydystämään parvipallot ja tarjoamaan niille kodin.

Mehiläisparven kiinniottaminen on yleensä tehtävä nopeasti, koska parvi saattaa jatkaa matkaa ja kadota jo muutamassa tunnissa. Jos vain olen vapaa ja alueella, tulen enemmän kuin mielelläni pyydystämään havaitsemasi parven. Yhteystiedot löydä alta.


Haluatko ilmoittaa havaitsemastasi ongelmasta pesälläni tai sen ympäristössä?
Vastaan mielelläni kysymyksiin mehiläistarhaustoiminnasta ja tuottamastani hunajasta. Olen erittäin kiitollinen ilmoituksista mahdollisista ongelmista tarhallani. Yhteystiedot löydät alta.


Mehiläistarhaustoiminnan yhteystiedot

Mehiläistarhaaja Ilkka Veiström
puh. 0403781415
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.ilkkaveistrom.fi

Tilaisuudet ja lisätiedot

Ylläpito ja yhteistyökumppanit