Vuonna 1981 syntynyt liikkeenharjoittaja (kirjanpitäjä, liiketoiminta- ja tuotekehityskonsultti), mehiläistarhaaja sekä opiskelija, joka asuu Pirkanmaalla.

Harrastan japanilaista teetä (Chado) ja toimin aktiivisesti politiikassa. Rakastan uuden oppimista ja itseni kehittämistä. Koulutukseni on mehiläishoitaja, kulttuurituottaja AMK, tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, matkailupalveluiden tuottaja, taloushallinnon merkonomi, rentoutumis- ja hypnoositerapeutti sekä ylioppilas.

 

Ilkka Veiström sosiaalisessa mediassa

 ilkka.veistrom
 ilkkaveistrom


 

Vielä kukista ja mehiläisistä

Kimalaiset, mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat taas aktiivisesti esillä keskustelussa. Pölyttäjäkato sekä sen mahdolliset vaikutukset luonnolle, ihmiselle ja elinkeinoelämälle pelottavat - syytäkin. Suurilla kaupungeilla on suora mahdollisuus toimillaan vaikuttaa nopeastikin pölyttäjien määrään ja hyvinvointiin. Puhutaan monista pienistä tavoista ja suurista periaatteista tehdä asioita erilailla.

Mielestäni Suomeen tarvitaan valtakunnallinen pölyttäjäpoliittinen ohjelma, mutta ennen sellaisen saamista jo vaikuttavaa paikallista pölyttäjäpolitiikkaa. Elias Puustinen on vastuuhenkilöna Tampereen kaupungille huhtikuussa osoitetussa Nurmet niityiksi -kunnallisaloitteessa. Näen tärkeäksi, että Tampereen päättäjät tarttuvat toimeen tämän aloitteen kautta, mutta mielestäni myös ehdottomasti sitä laajemmin.

Pölyttäjähyönteisten vähentyminen on todellinen ilmiö myös meillä. Tampere ja Pirkanmaa tarvitsevat pölyttäjäpolitiikkaa nyt. Olen käsityksessä, että tahtotila huolehtia pölyttäjistä on paikallisesti sekä valtakunnallisesti korkealla. Kyseessä on yhteinen ympäristö, ruoka ja tulevaisuus.

Nurmet niityiksi -kunnallisaloite on mielestäni erinomainen avaus ja hyvä esimerkki kuntalaisten aktiivisuudesta. Uskon, että aloitettakin enemmän voidaan ja pitää tehdä. Mutta onko kasvavalla Tampereella ja muilla kaupungeilla todellista rohkeutta ryhtyä toimeen pölyttäjätilanteen parantamiseksi?

Pois vihreiden kuntavaalit 2021 -ehdokkaista

Moni on kysellyt, olenko ehdolla tulevissa kuntavaaleissa ja lupasin siitä ilmoitella, kun päätöksiä tehdään. Olen tänään vetänyt ehdokasehdokkuuteni pois. Syynä on ehdokkaaksi valitsemisen vähintään viivästymisen lisäksi Tampereen vihreät ry:n tämänsyksyinen ilmoitus kieltää nimeni yhteydessä "Vihreät - De gröna" -tunnisteen käyttö sekä muu tapahtuneeseen liittynyt toiminta.

Tampereen vihreiden ehdokashankintatyöryhmä oli päättänyt olla ainakin toistaiseksi ehdottamasta minua ehdokkaaksi, koska kuulemma olen saanut pareissa viime vaaleissa niin vähän ääniä. Olen tosin ollut ehdolla Tampereella vain kerran viime kuntavaaleissa (2017), joissa en kampanjoinut, kun isäni kuoli kesken kampanja-ajan, mikä aiheutti merkittävästi työtä ja olin vastuuhenkilönä kiinni koko muun ajan silloin käytössä olleessa, aktiivikampanjakohteeksi ajatellussa Vihreässä tilassa, jossa ei lopulta käynyt yhtään äänestäjiä.

Toiset vaalit viitannee vuoden 2008 kuntavaaleihin Helsingissä. Nähtävästi 12 vuotta sitten vielä uutena nuorena mukaan vihreään politiikkan lähtijänä saamani äänimäärä heijastaa tämän päivän äänipotentiaalia.

En ole katkera, mutta sisältä seuranneena huolissani kaikesta, mitä Tampereen vihreissä on viimeisen parin vuoden aikana tapahtunut. Saamani vahvan viestin ymmärtäneenä vetäydyn osaltani sivuun Tampereen kuntapolitiikasta vihreiden osalta, toivottaen kaikille toimijoille hyviä vaaleja ja tsemppiä!

Veiström kaksivuotiskaudelle Pirkanmaan Vihreiden hallitukseen

Pirkanmaan maakuntatason vihreä poliittinen järjestö Pirkanmaan Vihreät valitsi Ilkka Veiströmin hallituksen jäseneksi vuosille 2019 - 2020 Valitseva kokous järjestettiin Tampereella 24.11.2018 ja Veiströmin pesti tehtävässä alkaa heti alkuvuodesta 2019.

"Nyt kohteena oleva hallituskausi on erityisen merkityksellinen, mikäli maakunta- ja soteuudistus saadaan maaliin. Matka siihen on pitkä, mutta poliittinen työ pitkäjaksoista. Kävi uudistuksen kanssa miten tahansa, on poliittisten toimijoiden varauduttava jo nyt kaikkiin mahdollisiin lopputulemiin", Ilkka Veiström kertoo viitaten mahdollisiin maakuntavaaleihin sekä erityisesti poliittisen vaikuttamisen merkitykseen tässä ja nyt.

Veiström jatkaa: "Meillä Pirkanmaalla yhtenä Suomen johtavista kasvualueista on arjessa monia sellaisia tulevia sekä jo menossa olevia prosesseja, joissa vihreillä on valtavan tärkeä rooli ihmisistä sekä ympäristöstä huolehtimisessa. Kasvu on tärkeää ja lähtökohtaisesti talousvetoista, mutta se ei saa olla peruste valitettavan usein lieveilmiönä näkyviin laiminlyönteihin."

Pirkanmaan Vihreät ry on Pirkanmaan vaalipiirin vihreiden yhdistysten kattojärjestö, joka osallistuu kunnallisten, seudullisten ja maakunnan sekä valtakunnan asioiden edistämiseen esimerkiksi julkisten kannanottojen kautta yhteistyössä Pirkanmaan vihreiden poliitikkojen kanssa.

Pirkanmaan Vihreiden maakuntavaalityöryhmän jäseneksi

 

Ilkka Veiström aloitti 2.5.2018 Pirkanmaan Vihreät ry:n maakuntavaalityöryhmässä. Suomen ensimmäisten maakuntavaalien toteutuessa, työryhmä vastaa piiritason vaalityön koordinoinnista sekä suunnittelee ja toteuttaa vaaleihin liittyviä käytännön järjestelyitä.

Veiström on innoissaan mahdollisuudesta olla mukana tuottamassa ensimmäisiä vihreitä maakuntavaaleja. "Aikaisempien rakenteiden ja poliittisten järjestöjen valmiin vaalikulttuurin puuttuminen tällä tasolla avaa aivan valtavasti mahdollisuuksia, eikä vaalien tuloksen merkitystä jokaisen meistä arkeen voi korostaa tarpeeksi. Nythän monet kuntatason hallintoasiat, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon päätäntää siirtyy laajalti uusille valittaville maakuntapäättäjille", Veiström korostaa.

Veiströmistä mehiläistenhoitaja

 

Opintotäytteisen syksyn päätteeksi Ilkka Veiström suoritti mehiläishoidon peruskurssin 23.09.2018. Kurssilla perehdyttiin mehiläisten hoitoon, hunajan tuottamiseen ja mehiläisteollisuuteen. Opintoihin sisältyi mehiläistarhavierailu.

Kurssi antoi riittävät tiedot oman mehiläistarhauksen sekä hunajan tuotannon aloittamiseen, jotka Veiström aloittaa vuonna 2019.

Tarkastuslautakunta luovutti vuoden 2017 tarkastuskertomuksen Tampereen kaupunginvaltuustolle

 

Tampereen kaupungin tarkastuslautakunta luovutti 21.05.2018 kaupunginvaltuustolle vuoden 2017 tarkastuskertomuksen. Tilaisuudessa meille tarkastuslautakunnan jäsenille tarjoutui mahdollisuus nostaa esille lyhyissä puheenvuoroissa tarkastuskertomuksesta itselle tärkeitä teemoja tai aiheita.

Omat terveiseni kaupunginvaltuustolle koskivat päätösten arviointikriteereitä eli "mittareita". Valtuuston asettaessa tavoitteita, niille ei välttämättä aina anneta selkeitä arviointikriteereitä. Kuitenkin seurannan rooli demokraattisessa päätöksenteossa hyvin keskeinen.

Pitämäni lyhyen puheenvuoron voi kuunnella ohessa. Lisäksi se löytyy alta luettavana versiona.

Äänioikeus ei ole itsestään pysyvä asia

Aamulla Tampereen virastotalolle kokoontui reipas vaalilautakuntapuheenjohtajien joukko noutamaan ensimmäisen presidentinvaali 2018 -äänestyspäivän äänestysmateriaaleja. Vaalitunnelmaa oli selvästi aistittavissa, vaikka yleisesti vaalit eivät ole ehkä perinteistä kiinnostusta herättäneet.

On tärkeää, että huomenna sunnuntaina moni käy antamassa äänensä ja käyttää yhtä arvokkaimmista yhteiskuntaoikeuksista - oikeutta vaikuttaa. Sitä ei voi sanoa liian usein.

Äänioikeus ei ole itsestäänselvyys. Eikä se ole itsestään pysyvä asia. Demokratia ja yleensäkin suomalainen yhteiskuntamalli ovat asioita, joista huolehtiminen on meidän jokaisen oikeus sekä vastuu.

Tervetuloa vaikuttamaan - äänestämään.

Ajantasainen lista Tampereen äänestyspaikoista (joissa muutama muutos) löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuilta.