Vuonna 1981 syntynyt liikkeenharjoittaja (kirjanpitäjä, liiketoiminta- ja tuotekehityskonsultti), mehiläistarhaaja sekä opiskelija, joka asuu Pirkanmaalla.

Harrastan japanilaista teetä (Chado) ja toimin aktiivisesti politiikassa. Rakastan uuden oppimista ja itseni kehittämistä. Koulutukseni on mehiläishoitaja, kulttuurituottaja AMK, tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, matkailupalveluiden tuottaja, taloushallinnon merkonomi, rentoutumis- ja hypnoositerapeutti sekä ylioppilas.

 

Ilkka Veiström sosiaalisessa mediassa

 ilkkaveistrom (LinkedIn)

 ilkka.veistrom (Facebook)
 ilkkaveistrom (Instagram)


 

Mitkä ovat tärkeimmät henkiset pääomasi?

Namihani-tavaramerkin väiteaika päättyi 13.01.2021

Yksi monista asioista, jota suomalaisessa yritystoiminnassa nostaisin esille on henkisen pääoman arvon ymmärtäminen. Omia ensimmäisiä ahaaelämyksiä liiketoiminnasta oli aikanaan juuri sen tajuaminen, että organisaation henkinen pääoma on tärkein ja oikeastaan ainoa asia, jolla todellisuudessa on arvoa.

Henkinen pääoma on korvaamatonta. Se on uuden siemen, muutoksen tekijä ja ylläpitävä käyttövoima. Henkinen pääoma, on se mitä muotoa tahansa; osaamista, ymmärrystä, kyky hallita ja hahmoittaa, sosiaalisesti osaava työyhteisö, hankitut immateriaalioikeudet tai vaikkapa sijoittuminen markkinoilla on ainoa joka on ja joka jää. Se on myös yritysmaailman arvokkain kauppatavara, ”ultimate assets”. Muistathan sen?

Olen saanut tuote- ja palvelukehitysasiantuntijana olla mukana useammassa uuden luomisen prosessissa, kehittämässä tuotteita, palveluita, brändejä ja työyhteisöjä. Muutaman brändi on itsekin tullut rakennettua. Eilen päättyi väiteaika uusinta omaa tavaramerkkiäni varten ja Namihani sai kotimaan kauppaa ja joidenkin vuosien päästä alkavaksi suunniteltua ulkomaan vientiä varten lisämerkiksi ®-tunnuksen.

Toinen esiin nostettava ja edistettävä asia - joka toki seurausta ensimmäisestä - on suomalaisten yritysten liian heikko ymmärrys ja osaaminen suojata henkinen pääoma rekisteröimällä (tavaramerkit, patentit, mallisuojat, rekisteröinnit, yms.). Kaupallisena ihmisenä usein puhun suojaamisen sijaan tosin tuotteistamisesta.

Erityisesti pienten sekä keskisuurten yritysten syntymis- ja kasvuprosessissa ei yleensä ole halua tai heräämistä tälle menestyksen merkittävälle avaintekijälle. Kyseessä on kuitenkin liiketoiminnan ytimessä lymyilevä Game Changer, joka totisesti voi muuttaa pelin kulun. Erityisen ainutlaatuista on se, että tämä muutos voi olla vain eteenpäin ja koko on vain tekosyy. Kaiken kokoisten toimijoiden merkittävin omaisuus on unelmat, into ja eteenpäin vievä drive.

Pyydän aina sellaisia uusia asiakkaita, joita olen avustamassa selviämisessä, kasvussa, kehittymisessa tai kehityksessä, kertomaan heidän tärkeimmät henkiset pääomansa. Suurimmalle osalle se kuulostaa vaihtoehtoisterapeuttiselta lähestymistavalta, vaikka on itseasiassa minulle ikkuna heidän liiketoimintansa ytimeen. Ilman kykyä ja osaamista voi olla suunta, mutta ei siihen johtavaa polkua.

Moni on näitä henkisiä resursseja käsitellyt viimeksi ja vain liiketoimintasuunnitelmaa tehdessään. Mitä minä osaan? Mitä mitä voin tehdä? Mitä minun pitää hankkia ulkopuolelta, jotta voin tavoittaa asettamani päämäärän?

Vuosi 2021 on vasta aluillaan. Monet yritykset ja yrittäjät vielä hiovat budjetteja ja suunnitelmia erityisesti kaiken tämän koronasekamelskan keskellä. Sanon teille - hiokaa myös itseänne. Kuului omaan organisaatioosi vain yksi tai monia toimijoita, nosta se pöydälle, tunnista ja huomiomerkitse osaaminen ja muut henkisen pääoman tekijät. Ovatko ne hallinnassa? Onko ne tuotteistettu? Onko niissä jotain, joka voisi olla Game Changer.

Tampereen Aikidoseura Nozomi ry:n johtokuntaan

Ilkka Veiström valittiin vuonna 1985 perustetun Tampereen Aikidoseura Nozomi ry:n johtokuntaan ja toimii sen jäsenenä sekä sihteerin tehtävässä 1.1.2021 - 31.12.2021.

Nozomi on Tampereen vanhin ja Suomen suurimpiin kuuluva aikidoseura. Nozomilla on ollut Olympiakomitean Tähtiseura–status vuodesta 2009 sen täytettyä junioritoiminnassaan Nuori Suomi -sinettiseuran laatukriteerit neljäntenä aikidoseurana Suomessa.

Nozomi tarjoaa jäsenilleen ammattiopettajan johdolla mahdollisuuden harjoitella kokonaisvaltaisesti itsepuolustusta sekä kehon ja mielen sekä koordinaation hallintaa.

Vielä kukista ja mehiläisistä

Kimalaiset, mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat taas aktiivisesti esillä keskustelussa. Pölyttäjäkato sekä sen mahdolliset vaikutukset luonnolle, ihmiselle ja elinkeinoelämälle pelottavat - syytäkin. Suurilla kaupungeilla on suora mahdollisuus toimillaan vaikuttaa nopeastikin pölyttäjien määrään ja hyvinvointiin. Puhutaan monista pienistä tavoista ja suurista periaatteista tehdä asioita erilailla.

Mielestäni Suomeen tarvitaan valtakunnallinen pölyttäjäpoliittinen ohjelma, mutta ennen sellaisen saamista jo vaikuttavaa paikallista pölyttäjäpolitiikkaa. Elias Puustinen on vastuuhenkilöna Tampereen kaupungille huhtikuussa osoitetussa Nurmet niityiksi -kunnallisaloitteessa. Näen tärkeäksi, että Tampereen päättäjät tarttuvat toimeen tämän aloitteen kautta, mutta mielestäni myös ehdottomasti sitä laajemmin.

Pölyttäjähyönteisten vähentyminen on todellinen ilmiö myös meillä. Tampere ja Pirkanmaa tarvitsevat pölyttäjäpolitiikkaa nyt. Olen käsityksessä, että tahtotila huolehtia pölyttäjistä on paikallisesti sekä valtakunnallisesti korkealla. Kyseessä on yhteinen ympäristö, ruoka ja tulevaisuus.

Nurmet niityiksi -kunnallisaloite on mielestäni erinomainen avaus ja hyvä esimerkki kuntalaisten aktiivisuudesta. Uskon, että aloitettakin enemmän voidaan ja pitää tehdä. Mutta onko kasvavalla Tampereella ja muilla kaupungeilla todellista rohkeutta ryhtyä toimeen pölyttäjätilanteen parantamiseksi?

Pois vihreiden kuntavaalit 2021 -ehdokkaista

Moni on kysellyt, olenko ehdolla tulevissa kuntavaaleissa ja lupasin siitä ilmoitella, kun päätöksiä tehdään. Olen tänään vetänyt ehdokasehdokkuuteni pois. Syynä on ehdokkaaksi valitsemisen vähintään viivästymisen lisäksi Tampereen vihreät ry:n tämänsyksyinen ilmoitus kieltää nimeni yhteydessä "Vihreät - De gröna" -tunnisteen käyttö sekä muu tapahtuneeseen liittynyt toiminta.

Tampereen vihreiden ehdokashankintatyöryhmä oli päättänyt olla ainakin toistaiseksi ehdottamasta minua ehdokkaaksi, koska kuulemma olen saanut pareissa viime vaaleissa niin vähän ääniä. Olen tosin ollut ehdolla Tampereella vain kerran viime kuntavaaleissa (2017), joissa en kampanjoinut, kun isäni kuoli kesken kampanja-ajan, mikä aiheutti merkittävästi työtä ja olin vastuuhenkilönä kiinni koko muun ajan silloin käytössä olleessa, aktiivikampanjakohteeksi ajatellussa Vihreässä tilassa, jossa ei lopulta käynyt yhtään äänestäjiä.

Toiset vaalit viitannee vuoden 2008 kuntavaaleihin Helsingissä. Nähtävästi 12 vuotta sitten vielä uutena nuorena mukaan vihreään politiikkan lähtijänä saamani äänimäärä heijastaa tämän päivän äänipotentiaalia.

En ole katkera, mutta sisältä seuranneena huolissani kaikesta, mitä Tampereen vihreissä on viimeisen parin vuoden aikana tapahtunut. Saamani vahvan viestin ymmärtäneenä vetäydyn osaltani sivuun Tampereen kuntapolitiikasta vihreiden osalta, toivottaen kaikille toimijoille hyviä vaaleja ja tsemppiä!