Tarkastuslautakunta 31.10.2017 - Kaupungin talousarvio 2018, pormestariohjelma, korserniyhtiöiden arviointityö

 

Meillä oli tänään (26.10.2017) Tampere-talossa suunnitteluseminaari, jossa kaupunginreviisorin esitys sisälsi erinomaisen kiteytyksen siitä, mitä tarkastuslautakunta tekee. "Tarkastuslautakunnan tehtävä on päätöksenteon demokraattinen arviointi, kohteena kunnan toiminta" - juuri näin.

Tässä hengessä tarkastuslautakunnan seuraavassa kokouksessa (tiistaina 31.10.2017, julkinen esityslista) tarkastuslautakunta perehtyy Tampereen kaupungin vuoden 2018 talousarvioon sekä taloussuunnitelmaan vuosille 2017 - 2020. Odotan mielenkiinnolla aiheista saatavaa esittelyä. Pormestari Lauri Lyly (sd.) julkisti talousarvion maanantaina (23.10.2017) ja siitä löydät erinomaisen aikakoosten esimerkiksi Aamulehden uutisesta.

Keskustelua ovat herättäneet muun muassa pienenä yksityiskohtana poistuva koiravero ja isompana Tampereen kahdeksatta vuotta peräkkäin alijäämäinen budjetti. Se käytännössä tarkoittaa sitä, että menot ovat olleet vuosia tuloja suuremmat. Todennäköisesti vyötä pitää jossakin vaiheessa kiristää. Mahdollisesti vahvallakin kädellä, mikäli talouden elpyminen tai verotulojen yllättävä merkittävä nousu eivät tasapainota tilannetta. Se on kuitenkin aika epätodennäköistä.

Aamulehden uutisessa on myös muita mielenkiintoisia yksityiskohtia siitä, mitä tulevaisuudessa luvassa. Kannattaa siis kurkkasta!

Tarkastuslautakunnan kokouksessa arviointikohteena on lisäksi mainittu taloussuunnitelma kuluvalle valtuustokaudelle sekä laajalla poliittisten ryhmien yhteispäätöksellä toukokuussa 2017 vahvistettu pormestariohjelma, joka myös mielenkiintoinen tutustumisen kohde. Siinä on ihan konkreettisesti se, mitä tapahtuu ja on kaupungissa luvassa kuluvan neljän vuoden kauden aikana.

Lautakunnan perustehtäviä on sidonnaisuusrekisterin muutosten käsittely. Niitä on tässä kokouksessa neljä. Taustana vielä, että jokainen kriteerit täyttävä kaupungin päätöksenteon toimija on velvoitettu tekemään tällainen ilmoitus ja tarkastuslautakunta käy ne läpi.

Jos et jo ole tutustunut näihin ilmoituksiin, niin vinkkinä, että kenellä vain on mahdollisuus tutustua edustajien sidonnaisuuksiin Tampereen kaupungin verkkosivuilta alaosasta, kohdasta "Valtuutettujen ilmoittamat sidonnaisuudet". Moni on tainnut näitä jo kahlata läpi mielenkiinnolla - hyvä niin!

Yhtenä kokouksen esityslistan kohtana on esitys kaupungin hallintosäännön muuttamisesta. Päätösesityksenä on, että hallintosääntöön lisättäisiin lautakunnan oikeus saada arviointitehtävänsä kannalta tarpeelliset tiedot myös kaupungin konserniyhtiöistä. Tämä on tärkeä lähtökohta jo sen takia, että lautakunnan arviointi- ja tarkastustehtävä koskee uuden kuntalain perusteella myös näitä kaupungin omistamia yhtiöitä. Esimerkiksi Helsingissä tällainen kaupungin hallintosäännön mukainen tiedonsaantioikeus on ollut voimassa jo pidempään.

Tilaisuudet ja lisätiedot

Ylläpito ja yhteistyökumppanit

Media- ja kuva-aineistot